ДП «УДВП ІЗОТОП» взяло участь у засідання ISI

Представники ДП «УДВП ІЗОТОП» у складі офіційної делегації України взяли участь у засіданні Групи з обміну інформацією про технічну допомогу Україні у сфері радіаційної та фізичної ядерної безпеки.

Захід відбувся у м. Прага (Чеська Республіка) 13-17 травня 2024 року за підтримки Державного Департаменту США, Міністерства енергетики України і Міністерства закордонних справ України.

Від ДП «УДВП ІЗОТОП» перед міжнародними партнерами були представлені надзвичайно важливі в умовах воєнного стану проєктні пропозиції, які стосуються розвитку ядерної медицини та впровадження в Україні  власного виробництва радіоактивних лікарських засобів  шляхом створення промислового циклотронного центру на базі нашого підприємства, а також модернізації систем фізичного захисту Виробничого комплексу.

Проведено низку продуктивних зустрічей з урядовими організаціями США, Канади та ряду Європейських країн щодо обговорення поточних потреб та започаткування нових проєктів міжнародної технічної допомоги.

Посилюємо наше міжнародне співробітництво та й надалі працюємо над вирішенням актуальних і стратегічних питань для України.

«Ініціатива з обміну інформацією для України» (Information Sharing Initiative (ISI) – це міжнародна донорська платформа в рамках Глобального партнерства країн Великої Сімки щодо нерозповсюдження зброї та матеріалів масового знищення.

З Днем вишиванки!

На слова “код нації” найперше, що спадає нам на думку – вишиванка.

Вона завжди була символічним відображенням сьогодення українців: за кольором, знаками, стилістикою.

Одягаючи вишиванку, ми себе ідентифікуємо, заявляючи на весь світ: ми – українці, ми за Україну!

Перший крок зроблено: презентували Концепцію розвитку ядерної медицини та впровадження в Україні виробництва РЛЗ

ДП «УДВП ІЗОТОП» презентувало Концепцію розвитку ядерної медицини та впровадження в Україні виробництва радіоактивних лікарських засобів на підкомітеті з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування під головуванням Валерія Зуба.

Для нас – це ґрунтовний документ про комплексний підхід до розвитку ядерної медицини та запровадження власного виробництва радіофармпрепаратів (РФП) для лікування та діагностики онкологічних діагнозів, виявлення серцево-судинних, ендокринних, нефрологічних, неврологічних та інших захворювань.

Чому це важливо?

  • В Україні відсутнє власне виробництво РФП, яке б покрило потребу в них для наших громадян
  • Майже всі препарати (за винятком незначної частини діагностичних) та 100% відповідного обладнання постачаються з-за кордону
  • Повномасштабне вторгнення рф призвело до закриття авіапростору, що ускладнило шляхи постачання й збільшило час очікування пацієнтами на ліки й препарати для діагностики
  • Імпорт завжди здорожчує товар
  • Та ще низка пунктів, які ускладнюють доступ наших громадян до якісної, а головне вчасної діагностики та лікування

Що ми пропонуємо?

  • Розробити й затвердити державну програму розвитку ядерної медицини
  • Створити мережу територіальних центрів онкологічної діагностики з компактними циклотронами (над цим вже працюють МОЗ та ДП «Медичні закупівлі України»)
  • створити промисловий циклотронний центр на базі ДП «УДВП ІЗОТОП» з першою в Україні лабораторією контролю якості радіоактивних лікарських засобів за стандартами GMP (над цим працюють наші фахівці).

Дякуємо Валерію Зубу за увагу до даного питання, кожному учаснику окремо за активну участь в обговоренні, за конструктивний діалог за підтримку проєкту Конецпії в цілому: ФДМУ, МОЗ, ДП «Медичні закупівлі України», Держлікслужбі, Держатомрегулювання. Особлива подяка лікарям на науковцям, які висловили свою позицію щодо важливості проєкту й знайшли час приєднатися до засідання: Національний інститут раку, Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, Феофанія клінічна лікарня, ДУ Інститут нейрохірургії ім акад АП Ромоданова НАМН України, Київський міський клінічний онкологічний центр, Кафедра ядерної фізики фізичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка.

ДП «УДВП ІЗОТОП» успішно закрило 2023 фінансовий рік та І квартал 2024

Стратегічне державне підприємство «УДВП ІЗОТОП», яке перебуває в управлінні ФДМУ, виконало фінансовий план за 2023 рік з позитивним показником, відрахувавши на користь держави більше 41 млн. грн.

Ризики, з якими підприємство зіткнулося з початком повномасштабної війни, змусили переглянути підхід до керування підприємством. У липні 2023 року ДП «УДВП ІЗОТОП» очолив Володимир Калачик. З його призначенням відбулися зміни в менеджменті та кадровій політиці, проведено навчання щодо підвищення кваліфікації працівників та розпочато посилену роботу над розширенням спектру послуг, що надаються підприємством.

«Ми виходимо на рівень 2021 року, тобто до початку повномасштабного вторгнення, коли умови для роботи, зокрема, для постачання радіоізотопної  продукції були вигіднішими. Нам вдалося не лише повернутися до тих масштабів, а й наростити темпи у 2024-му. Для порівняння, у І кварталі поточного року в порівнянні з аналогічним періодом 2023 року підприємство здійснило виплат на користь держави у більше ніж 3 рази. Важливо також, що зараз активно реалізовуємо міжнародні проєкти», – зазначає Володимир Калачик.

Нагадаємо, ДП «УДВП ІЗОТОП» – державне спеціалізоване підприємство, що з 1962 року постачає в Україну радіоізотопну  продукцію та обладнання, в якому використовуються радіаційні технології, і забезпечує підтримку поводження з радіоактивними матеріалами на всіх етапах їх життєвого циклу.

День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Сьогодні Україна вперше офіційно відзначає День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Для європейських країн саме 8 травня є датою закінчення війни, коли нацизм був переможений. Цей День є нагадуванням про те, що війна – це біль, а не лише оспівані героїчні бої за територію. Це зламані долі й понівечені сім’ї, мільйони загиблих серед військових і цивільних…
Цей день про те, що варто цінувати мир і людські життя.

 

Володимир Калачик увійшов до складу журі «Атомні інноватори»-2024

Директор ДП «УДВП ІЗОТОП» Володимир Калачик увійшов до складу журі конкурсу наукових проєктів у сфері ядерної науки, атомної енергетики та промисловості «Атомні інноватори»-2024.

Конкурс був ініційований Українським Ядерним Товариством та підтриманий провідними компаніями атомної та суміжних галузей. До участі були запрошені фахівці, які мають ідеї та напрацювання у сфері ядерних технологій.

Як зазначає Володимир Калачик, учасники представили цікаві практичні розробки та актуальні наукові дослідження, що мають всі перспективи бути успішно впровадженими. Конкурс є важливим інструментом підтримки і стимулювання молодих науковців і фахівців галузі атомної енергетики і промисловості.