Візит в.о. директора Департаменту управління активами ФДМУ

ДП «УДВП ІЗОТОП» з робочим візитом відвідала в.о. директора Департаменту управління активами Фонду державного майна України Катерина Біжко. Зокрема, очільниця Департаменту ознайомилася із роботою виробничого комплексу.

Катерина Біжко підкреслила важливість діяльності підприємства  ДП «УДВП ІЗОТОП» та галузей, які підприємство забезпечує джерелами іонізуючого випромінювання та ізотопною продукцією в умовах воєнного стану.

ДП «УДВП ІЗОТОП» у рамках міжнародної програми отримало автомобіль високої прохідності для роботи в кризових регіонах

Державному підприємству «УДВП ІЗОТОП» було передано автомобіль високої прохідності на базі TOYOTA HILUX у рамках міжнародної технічної допомоги від Уряду США через Міністерство енергетики США. Проєкт Kraken відбувся за сприяння Держатомрегулювання та за підтримки Фонду державного майна України.

Відтепер підприємство має в своєму арсеналі пікап 4×4 з повнорозмірною кабіною SuperCrew Cab на базі TOYOTA HILUX. Це, в першу чергу, можливість безпечного та швидкого пересування під час роботи у кризових регіонах, а значить і захист для нашого персоналу, який безперечно є найціннішим ресурсом ДП «УДВП ІЗОТОП».

ДП «УДВП ІЗОТОП» співпрацює також у реалізації низки інших проєктів, які включають модернізацію фізичного захисту сховищ підприємства, вилучення та вивезення радіоактивних джерел з медичних і промислових об’єктів.

ДП « УДВП ІЗОТОП» – у переліку стратегічних обʼєктів

Кабінет Міністрів України за підтримки Фонду державного майна України визнав ДП «УДВП ІЗОТОП» об’єктом державної власності, що має стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Було прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2024 р. № 179, згідно з якою внесено зміни до постанови КМУ від 04.03.2015 р. №83 «Про затвердження переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави».

Директор ДП «УДВП ІЗОТОП» Володимир КАЛАЧИК пояснив, що це вкрай важливе рішення Уряду: «Продукція та послуги, які надає і постачає підприємство, мають важливе соціально-економічне значення для забезпечення потреб українських підприємств і організацій, що використовують у своїй діяльності радіоізотопну продукцію».

Зокрема, мова йде про медичні та наукові заклади, енергетичні та промислові підприємства.

Голова Фонду Державного майна України Віталій КОВАЛЬ зазначив: «Ще в січні на зустрічі з керівництвом «ІЗОТОПУ» обговорювали важливість цього питання. Тому ФДМУ звернувся до Кабміну про внесення змін до Постанови. І сьогодні «ІЗОТОП» – серед об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави».

За його словами, новий статус ДП УДВП ІЗОТОП – це можливість розвинути наявні напрямки діяльності та започаткувати власне виробництво. Як результат – збільшиться дохід ДП, робочі місця і надходження до бюджету.

 

Міжнародний день онкохворої дитини

15 лютого світ відзначає Міжнародний день онкохворої дитини (International Childhood Cancer Day, ICCD). Цей день має на меті підвищити рівень обізнаності щодо дитячої онкології та висловити підтримку пацієнтам та їхнім близьким.

В Україні щорічно рак вперше діагностують у понад 1 000 дітей. Саме рання й точна діагностика допомагає розпочати вчасне лікування, що зменшує страждання, знижує інтенсивність терапії, а відтак і витрати на неї.

ДП «УДВП ІЗОТОП» постачає радіофармпрепарати, які використовуються, в тому числі, для діагностики й лікування у дітей онкозахворювань кісток, щитоподібної залози, нирок і наднирників, а також медулярної карциноми, нейроендокринних пухлин та інших видів раку.

Вкотре дякуємо нашим невтомним лікарям Національного інституту раку, Національної дитячої спеціалізованої лікарні МОЗ України «Охматдит» та інших медичних установ, які рятують життя маленьких пацієнтів.

4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку

4 лютого світ відзначає Всесвітній день боротьби проти раку (World Cancer Day).

ДП «УДВП ІЗОТОП» бере безпосередню участь у подоланні хвороби, яка, за даними Центр Громадського здоров’я МОЗ України, посідає друге місце серед основних причин смертності  в Україні та у світі в цілому.

Основа нашої діяльності – постачання в Україну радіофармпрепаратів (РФП) для діагностики та лікування раку, які допомагають «побачити» окремі органи, ідентифікувати новоутворення, поставити діагноз і лікувати (й вилікувати) хворобу, та  джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ) для променевої терапії.

Онкозахворювання підступні тим, що їх важко діагностувати на ранніх стадіях, коли рак виліковний. Разом з тим, ВООЗ звертає увагу, що від 30 % до 50 % діагнозів можна попередити за простих умов: здоровий спосіб життя + щорічні профілактичні обстеження.

Ілюстрація, створена Nuclear Medicine Europe (https://nuclearmedicineeurope.eu/), показує області використання основних ізотопів ядерної медицини. Синім позначено діагностику, червоним – лікування.

Рак виліковний. Наука рухається вперед, і в лікарів з’являються нові методи боротьби за здоров’я пацієнтів.

Дякуємо тим, хто виборює життя та долає страшну хворобу!