38-ма річниця трагедії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу. Ми згадуємо героїв і жертв тієї найстрашнішої техногенної аварії, яка сталася на території України у 1986 році та сколихнула весь світ.

Працівники ДП «УДВП ІЗОТОП», зокрема, тодішній керівник підприємства Олександр Солод брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС: боролися з вогнем і розчищали радіаційні завали.

Наше підприємство було також залучено до подолання наслідків катастрофи: у великих масштабах постачало різноманітне обладнання та засоби індивідуального захисту для ліквідаторів, організувало КПП і пункти дезактивації. На базі ДП «УДВП ІЗОТОП» обладнали сервісний пункт ремонту дозиметричної апаратури та транспорту для всіх підприємств зони ліквідації.

20 травня 1986 р. було утворено спеціалізоване Управління будівництва № 605, відоме як УС-605, з метою зведення споруди для довготривалого захоронення 4-го енергоблоку ЧАЕС. Працівники нашого підприємства увійшли до кадрового підрозділу УС-605, який приймав усіх спеціалістів, відряджених на ЧАЕС.

Ми не можемо повернути час назад, щоб «відмінити» катастрофу. Проте в наших силах не повторити подібне. І бути вдячними тим, хто тоді рятував світ.

Це одна з найвідоміших світлин фотокора Ігоря Костіна, який через 14 годин після вибуху на ЧАЕС  піднявся на борт гелікоптера, щоб облетіти епіцентр катастрофи. Його серія фото під назвою «Трагедія Чорнобиля» була удостоєна нагороди World Press Photo 1987 року.